Akyaka Sakinleri: “Kadın Azmağından Elinizi Çekin”
15.7.2021 10:22:00

Akyaka Sakinleri, Kadın Azmağı’nın korunması için Ula Belediyesi önünde basın açıklaması yaparak, 2 ay önce başlattıkları “Kadın Azmağından Elinizi Çekin” başlıklı imza kampanyasını Ula Belediyesi ve Muğla Valiliği’ne teslim etti.

Akyaka Sakinleri ve Muğla Çevre Platformu Gökova Meclisi, Kadın Azmağı’nın korunması için Ula Belediyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Akyaka Sakinleri adına basın açıklamasını Senem Aksakal okudu.

Senem Aksakal, 2 ay önce başlattılan “Kadın Azmağından Elinizi Çekin” başlıklı imza kampanyasına 16 bin 765 yurttaşın imza verdiği açıkladı.

 

 “İŞGALLERİNİ ARTTIRIYORLAR”

 

Kadın Azmağı’ndaki hukuksuz işgallerin kaldırılması için yetkililere bir kez daha görevlerini hatırlatmak üzere burada olduklarını söyleyen Senem Aksakal, “Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin, ülkemizin ve dünyanın gözbebeği Kadın Azmağı ne yazık ki kenarındaki işletmeler tarafından Kıyı Kanunu’na, İmar Kanunu’na ve Özel Çevre Koruma Hükümlerine aykırı olarak işgal ediliyor. Sazlıklar kesiliyor, Azmak dolduruluyor, ticari alana dönüştürülerek canlıların yaşam alanları tahrip ediliyor. Yıllardır failleri tarafından adeta ödül gibi kabul edilen para cezaları ile geçiştirilen bu hukuksuzluklar cezasızlıktan cesaret alarak her geçen gün daha saldırgan bir şekilde doğayı tahrip ediyorlar, işgallerini arttırıyorlar” dedi.

 

“16 BİN 765 YURTTAŞ İMZA VERDİ”

“Kadın Azmağından Elinizi Çekin” başlıklı imza kampanyasına 16 bin 765 yurttaş imza verdiğini ifade eden Aksakal, “Yaklaşık 2 ay önce başlattığımız ‘Kadın Azmağından Elinizi Çekin’ başlıklı imza kampanyası ile Azmağın sesi olmaya çalıştık. Yetkili kurumları görevlerini yapmaya ve işgallere son vermeye davet ettik. Kısa sürede Azmağın çığlığını duyan, sesine sesini katan 16 bin 765 yurttaş imza verdi. Bugün kampanyamızı sonlandırarak topladığımız imzaları muhataplarımız Ula Belediyesi ve Muğla Valiliği’ne teslim ediyoruz ve bir kez daha yetkililere huzurunuzda diyoruz ki, artık yasaların çiğnenmesine, hukuksuzluklara daha fazla seyirci kalmayın. Belirlenen Azmak Kıyı Kenar Çizgisini esas alarak Azmak’taki tüm yasadışı işgalleri kaldırın. Uluslararası sözleşmelerle koruma altında olan birçok bitki ve hayvan türüne evsahipliği yapan Azmak ekosisteminin tahrip edilmesine daha fazla izin vermeyin. Çünkü başka Kadın Azmağı yok” diye konuştu.

 

“PLAN HALA UYGULAMAYA ALINMADI”

Bir yıldan uzun bir süre geçmiş olmasına karşın 2020-2024 Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetim Planınının hala uygulamaya alınmamasına tepki gösteren Aksakal, “Buradan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na da seslenmek istiyoruz; sivil toplum örgütleri de dahil olmak üzere geniş bir katılımla hazırlanan ve onaylanan 2020-2024 Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetim Planını uygulamaya almak için daha neyi bekliyorsunuz? Eğer bu plan uygulanmaya alınmış olsaydı, planda yer alan “Kadın Azmağı üzerindeki restoranların, Azmak üzerinde yapılan izinsiz uygulamalarının kaldırılması” başlıklı uygulama adımı gereği Kadın Azmağı üzerinde hem günübirlikçilerin hem de işletmelerin işgallerinin kaldırılması mümkün olacak, Kadın Azmağı içinde barınan canlılar tekrar rahat nefes alabildikleri bir yaşam ortamına kavuşacaktı. Ancak bir yıldan uzun bir süre geçmiş olmasına karşın bu plan hala uygulamaya alınmadı. Ama bunun yerine Bakanlık, Akyakalılar olarak iptal edilmesi için dava açtığımız Akyaka İmar Planı Revizyonunu askıya çıkardı. Bu revizyon planı, Yönetim Planında öngörülen hiçbir hedefi karşılamamaktadır. Örneğin Azmak kenarındaki mülkiyet sorunlarını çözerek devletin hükmü ve tasarrufu altına almak yerine, aksine daha fazla özelleştirme, daha fazla rant baskısı yaratma derdindedir” dedi.

 

“ÖZELLEŞTİRME GİRİŞİMLERİ RANT ALANINA DÖNÜŞTÜRME AMAÇLIYOR”

Aksakal, “Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanlığı kararı ile Akyaka’da kalan son kamusal alanlar da özelleştirme programına alındı. Özelleştirilmek istenen alanların, tam da Azmağın denizle birleştiği yerde, ÇŞB’nin kendisinin hazırladığı Aydın Muğla Bütünleşik Kıyı Alanları Planı’na aykırı olarak marina yapılması planlanan alanda olması tesadüf değil. İktidarın bu imar planı revizyonu ve özelleştirme girişimleri ile aslında ne Azmağı ne de Gökova ÖÇKB’yı koruma amacı taşımadığı, aksine koruma alanlarını tamamen rant alanına dönüştürmeyi amaçladığı ortadadır. Gerçekten ‘koruma’ niyeti taşıyor olsa Yönetim Planını uygulamaya alır ve bu planla tamamen zıt imar planı revizyonu ve özelleştirmeleri gündeme getirmezdi” şeklinde konuştu.


Yorumlar
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: ip adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle pa ylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.