GÖRME ENGELLİLERLE EMPATİ KURDULAR
4.12.2021 04:44:00

NEVAL ARSLAN - GÖZLERİ BAĞLI YEMEK YEDİLER

Muğla Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdür Yardımcısı Makbule Duru ile öğrencileri, Türkiye-Azerbaycan ortaklığında yürütülen “Gör-Düşün-Öğren” adlı eTwinning projesi kapsamında ve 3 Aralık Dünya Görme Engelliler Günü dolayısıyla görme engelli bireyleri anlamak amacıyla gözlerini bağlayarak yemek yeme etkinliği düzenledi.

 

Muğla Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi 3 Aralık Dünya Görme Engelliler Günü dolayısıyla, bir nebze de olsa görme engelli bireylerle empati kurmak adına gözleri bağlı yemek yedi.

Muğla Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdür yardımcısı Makbule Duru ve 11-B sınıfı öğrencileri Hatice Gönül Akar, Ülkü Kaynar, Semanur Karaca, Ümran Anuk, Havva Nur Göktepe, Ayşen Aydın ve Hanife Rümeysa Kaya 3 Aralık Dünya Görme Engelliler Günü dolayısıyla görme engelli bireyleri anlamak amacıyla öğrenci pansiyonunda öğle yemeklerini gözlerini bağlayarak yedi.

Makbule Duru, Okulda Yürütülen  “Gör-Düşün-Öğren” adlı eTwinning projesi kapsamında planlanan etkinlikte öğrencilerin farkındalık kazanmasını ve empati kurmayı öğrenmelerini hedeflediklerini kaydetti.

Okul Müdürü Yardımcısı Makbule Duru,  “Türkiye- Azerbaycan ortaklığında yürütülen Gör-Düşün-Öğren adlı eTwinning projesinin amacı,  birçok medeniyetin beşiği olan Anadolu’da yaşamış filozofları, düşünürleri öğrencilerimize tanıtırken, felsefe dersine olan ilgiyi arttırabilmektir. Düşünce tarihinin önderlerinin yetiştiği bu topraklarda yeni fidanların filizlenmesine vesile olabilmektir. Hedeflerimiz; Öğrencilerimize düşünürlerin görüşlerini kavratmak. Öğrencilerimizde eleştirel bakış, empati, farlılıklara saygı gibi nitelikleri kazandırabilmek. Kültür ve medeniyet tarihin derinliklerinden gelir. Kendi kültür ve medeniyetinin farkına varan gençlerin geleceğe güvenle, kendinden emin bir şekilde bakmalarını sağlamak. Felsefe dersine olan ilgiyi arttırabilmek. Felsefî metin okur-yazarlığını geliştirebilmek. İşbirlikçi çalışma prensiplerini kavratmak, bireysel ve grup çalışmalarına katılmak. Web 2.0 araçlarını yakından tanımaya teşvik etmek.” diye konuştu.

Gözlerini kapatarak, yemek yiyen liseli gençler etkinliğin ardından hissettiklerini şu sözlerle ifade etti:

Ülkü Kaynar, “Gözlerimi kapatınca görme engelli bireylerin nasıl ve ne duygularla yemek yediklerini hissettim. Kendimi onların yerine koydum. Bence görme engellileri anlamak, onların yerinde olmak adına yaptığımız bu etkinlik bizlerin birçok şeyi anlamamızı, hissetmemizi sağladı.” dedi.

Çok üzüldüğünü dile getiren Havva Nur Göktepe, “Yemek yiyemedim. Kaşığımı bile bulamadım. Daha 2 dakikada yemek yiyemedim ama onlar hep bu şekilde yaşıyor. Ben zorlandım baya ve çok üzüldüm.”

Görme engelli bireylerin birçok şeyi görmeden yapabilmelerinin tamamen yetenek olduğunu belirten Gülser Nur Akar, “Çok değişik bir histi. Kaşığımı bulamadım. Yemeğin nerede olacağını bulmaya çalıştım. Önce tabağı hissetmeye çalıştım. Daha sonra tabağı elledim. Biz bu durumu hissettik ama bugün aklıma gelen tek şey, engelli kardeşlerimizi küçümseyen insanlar. Çok acı duydum. Ben onların yerinde olsam, onlar kadar becerikli olamayacağımı düşündüm. Kendilerine göre bir yöntem mutlaka geliştirdiklerini düşünüyorum. O kardeşlerimizi kendimizden büyük görmemiz gerekiyor. Aslında onların durumu bir engelli değil bence yetenek.” diye konuştu.

Hanife Rümeysa Kaya ise, “Bizim yaptığımız etkinlik sadece bir öğle yemeğiydi. Gerçekten çok zordu. Biz bir kaşığı tutup, yemeği yemek için çok zorlandık. Çoğu zaman kaşığım sadece yemeğin suyuyla döndü. Kardeşlerimiz bir ömür boyu böyle yaşıyorlar.” dedi.

KAYNAK : MUĞLA POSTASI GAZETESİ - NEVAL ARSLAN 


Yorumlar
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: ip adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle pa ylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.