...

9.1.2017
4461

Köyceğiz Turizm İçin Ne Yapmalı!

Küreselleşen dünyada birçok şehir artık kendi ülkelerinin de önüne geçmektedir. Turizm, sanayi, üniversite farklı alanlarda marka olan şehirler, ülkelerinin de ekonomisine çok yüksek katkı sağlamaktadır.

Burada öncelikle şehrin şartları ve imkanları ne yönde ise ona göre konumlandırma ve bu alan üzerine yoğunlaşma gerekmektedir.

Türkiye'nin turizm cenneti olan Muğla'nın Bodrum, Marmaris gibi ilçeleri şehrin merkezinden daha çok bilinmesi yerli-yabancı turistin ilgisidir. Kum-güneş-deniz seçeneğinin ötesine geçmek keşfedilemedi daha..

Türkiye'nin turizm açısından en büyük rakipleri olan Yunanistan, İtalya gibi Akdeniz ülkeleri turizmde çeşitliliğe giderken, Türkiye'nin kum güneş deniz ısrarını anlamak mümkün değil...

Özellikle turizm döneminde artan terör gibi güvenlik endişesi yaratan olaylar, ülke ekonomisine suikast amacıyla bilinçle yapıldığı aşikar...Küresel güçlerin taşerono olan terör örgütleri tarafından patlatılan bombalar turizmi baltalayan özellikle tercih edilen ekonomik-politik saldırılardır.

Peki ne yapılmalıdır? Kısaca bazı başlıklara değineceğim...

İÇ TURİZM

Turizm'de dış ve iç etkenlerden kaynaklanan turist sayısının iç turizme yönelerek kapatılması gerekmektedir.

TURİZM ÇEŞİTLİLİĞİ

Kum, güneş, deniz saplantısından vazgeçilerek eko turizm, yayla turizmi, mutfak kültürü ve gastronomi, kongre turizmi gibi nitelikli çeşitliliğe gidilmeli.

TESİSLER

Coğrafya, doğa, tarihiniz ne kadar güzel olursa olsun ağırlayacağınız konuklar için en önemli şeyerden biri de Tesislerdir. Konaklama, yeme-içme mekanları, gezilecek-görülecek, eğlenilecek tesislerin olmaması turizm açısından günübirlik ziyaretlerin ötesine geçmeyecektir. Büyük otellerin dışında butik otelciliğe önem verilmeli, gelen konuklara kaliteli hizmet; ev-yuva sıcaklığında verilmelidir.

İŞ AHLAKI

Yurt içi ve yurt dışından gelen turistlerin (misafirlerin) ülkemizde yaşadıkları sorun ve şikayetleri hepimizin malumu...Sektörden ekmek yiyen esnafın öncelikle kendi içinde bu konuda kontrolü sağlamalı, gerekli eğitimleri vermeli, olumsuzlukları takip etmeli ve yanlış yapanların da cezalarını hukuki bakımdan vermelidirler. Devletin ilgili birimleri bu konuda caydırıcı tedbirler almalı, gerekli cezaların verilmesi sürecini de yakından takip etmelidir.

KÖYCEĞİZ TANITIM GRUBU

İletişim, ulaşım, teknoloji alanında yaşanan hızlı gelişimi kent yöneticileri ve stk'lar, sektör temsilcileri yakından takip etmelidir. Marka şehir olmak hiç kolay değil...Ortak akıl ile yönetilen kentler şehrin tanıtımı için de ortak çalışmalı..Aynı gemide yolculuk yaptıklarının farkında olmalıdır.

Merkezi ve yerel idarecileri STK'lar, sektör temsilcileri, üniversite, medya ve iş adamlarının, yöre esnafının da yer alacağı KÖYCEĞİZ TANITIM GRUBU oluşturularak kentin tanıtımı ve sektörün, yerel ekonominin canlanması için doğru stratejilerin belirlenmesi gerekmektedir. Belirlenen yol haritasının profesyonel ve akademik destek alarak uygulanması ve yapılan çalışmaların raporlanması, swot analizinin çıkarılması ileriye yönelik yeni stratejilerin belirlenmesi için önemli kaynak ve veri olacaktır.

Köyceğiz'in tanıtımı ve turizmi konusunda yazmaya devam edeceğim, şimdilik bu giriş takdimi olsun...

Sevgiler...


Yorumlar
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: ip adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle pa ylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.